Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Ahmet Celal Şener 4. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi'nde Bir Bildiri Sundu

17.12.2024
Ahmet Celal Şener 4. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi'nde Bir Bildiri Sundu
Ahmet Celal Şener IV. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi'nde sunduğu bildirisinde, güvenlik ve dış politika kararlarını hızla alabilme kapasitesinin önemi ile bu alandaki yapısal değişikliklerin stratejik sonuçlarını değerlendirdi.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Akademik Destek Personeli Ahmet Celal Şener IV. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi'nde "Güvenlik Politikasında Yönetimsel Dönüşüm: Türkiye Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu ile ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Karşılaştırılması" başlıklı bildirisiyle yer aldı.

12-14 Aralık 2024 tarihlerinde düzenlenen IV. Uluslararası Hitit Güvenlik Çalışmaları Kongresi, dünya genelinden akademisyenler ve uzmanları bir araya getirdi. Bu yılki kongre, "Küreselleşen Dünyada Bölgeselleşen Güvenlik: Sınanmalar, Krizler ve Fırsatlar" temasıyla düzenlendi. Kongrede, güvenlik ve dış politika alanlarındaki güncel meseleler ve araştırmalar derinlemesine tartışıldı.

Kongrede, Ahmet Celal Şener, Türkiye'nin 2018'deki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte ulusal güvenlik yapısındaki değişimleri ele alan bildirisini sundu. Şener bildirisinde Türkiye'de bu hükümet sistemi ile birlikte kurulan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu'nun (GDPK), ABD'deki Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) ile benzer yönleri ve farklarını ele aldı. Şener, GDPK'nın, küresel tehditlere karşı esnek ve hızlı politika üretme kapasitesine sahip olması gerektiğini vurguladığı bildirisinde, özellikle güvenlik ve dış politika alanındaki değişen dinamiklerin, bu tür kurulların etkinliğini nasıl şekillendirebileceği üzerine derinlemesine bir analiz yaptı. Şener, hem Türkiye'nin iç güvenlik yapısındaki dönüşümü hem de küresel güvenlik sistemine etkilerini de tartışarak, özellikle Türkiye'nin bölgesel ve küresel güvenlik stratejilerinde etkili olacak yeni yönetimsel yapıların ve kurulların işlevselliğine ışık tuttu. 

Kongrede konuşmalar ve panel oturumları, uluslararası güvenlik, bölgesel çatışmalar, siber güvenlik, enerji güvenliği ve benzeri çeşitli konularda geniş bir perspektif sundu. Kongre; birçok farklı disiplinden akademisyen ve uzmanın, güvenlik politikaları, uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar bağlamında alandaki en güncel gelişmeleri katılımcılarla paylaşmalarına da imkân tanıdı.

Fotoğraflar