Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Öğretim Üyelerimiz 7. Ortadoğu Kongresi’nde Gazze Odaklı Tebliğlerini Sundu

11.12.2024
Öğretim Üyelerimiz 7. Ortadoğu Kongresi’nde Gazze Odaklı Tebliğlerini Sundu
Öğretim üyelerimiz Mustafa Yıldırım, Sümeyye Uyar ve Ahmet Yusuf Özdemir, Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen 7. Ortadoğu Kongresi'ne katıldı.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerimiz Mustafa Yıldırım, Sümeyye Uyar ve Ahmet Yusuf Özdemir, Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen 7. Ortadoğu Kongresi'nde, Ortadoğu’daki güncel siyasi ve toplumsal gelişmeleri ele alan bildiriler sundular. 24-25 Ekim 2024 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen kongrede, bölgedeki çatışmalar ve devletlerin dış politika stratejileri konuşuldu. 

Ukrayna ve Gazze Özelinde Devletlerin Dış Politika Stratejileri

Kongrede Mustafa Yıldırım ve Sümeyye Uyar, "Nonstate Actors and Conflict & Resolution in the Middle East" başlıklı panelde "The Two-Level Game of State Responses to the Gaza Crisis: How State Leaders Navigate Palestinian Solidarity and Refugee Resistance" başlıklı bildirilerini sundular. Bu bildiride, devletlerin Gazze’de yaşanan soykırıma verdikleri tepkiler, uluslararası normlara (özellikle Sorumluluk Koruma - R2P) ve yerel siyasi kısıtlamalara nasıl uyum sağladıkları çerçevesinde incelendi. Ayrıca, devletlerin dış politika stratejileri, "iki düzeyli oyun" teorisi üzerinden analiz edildi.

Yıldırım ve Uyar, devletlerin insani müdahalelere yönelik retorik söylemlerinin, bazen düşük maliyetli normlara uygunluk sağlamak amacıyla şekillendiğini belirttiler. Bildiride, Ukrayna ve Gazze’de yaşananlar arasındaki farklı stratejik çıkarlar da ele alınarak, Ukrayna’daki yanıtların insani ve stratejik hedeflerle uyumlu olduğu, Gazze’deki yanıtların ise daha çok retorik düzeyde kaldığı vurgulandı.

Filistinli Direniş Gruplarının İşbirliği Yapma Dinamikleri

Kongrede Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Yusuf Özdemir de "The Dynamics of Non-State Armed Groups' Co-operation in the Middle East: The Case of the Joint Operations Room of Palestinian Resistance Groups" başlıklı bildirisini sundu. Dr. Özdemir bu bildiride, Filistinli direniş gruplarının işbirliği yapma dinamiklerini inceledi. Özgün bir veri seti ve metodoloji kullanılarak 2007-2023 yıllarını kapsayacak şekilde Filistinli direniş gruplarının stratejik işbirliğini, bu grupların birbirleriyle nasıl koordine olduklarını ve operasyonel hedeflerini nasıl birleştirdiklerini detaylı bir şekilde analiz etti.

Özdemir, bu çalışmayı tasarlarken daha önce araştırmacılar tarafından analiz edilmemiş olan Telegram isimli mesajlaşma programında, Gazze’de faaliyet gösteren 12 farklı grubun birleşiminden oluşan “Ortak Operasyonlar Odası” grubunun paylaşımlarını analiz etti. Bu çalışmada, genelde Ortadoğu’daki devlet dışı silahlı aktörlerin, özelde ise Filistin’in Gazze Şeridi bölgesinde faaliyet göstermekte olan farklı ideolojik arka planlardan gelen yapıların ortak düşmana (İsrail) ve hedefe (ablukayı kırmak) karşı söylemlerini ve eylemlerini nasıl birleştirdiklerini ortaya koydu.

Ortadoğu’daki çatışmaların ve devletlerin insani müdahalelere verdikleri tepkilerin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayan bu bildirilerin sunulduğu 7. Ortadoğu Kongresi, katılımcılara bölgedeki dinamikleri derinlemesine inceleme fırsatı sundu. 

Fotoğraflar